Header Image

Hoe je jezelf met 1 handige tool uit de problemen denkt in plaats van erin

Hoe je jezelf met 1 handige tool uit de problemen denkt in plaats van erin

 Ontstroef je denkgroef

Soms ontmoet je mensen die alles lijken aan te kunnen. Die in alles het positieve kunnen zien. Op het irritante af. “Sommige dingen zijn gewoon rot, daar moet je ook niet wat moois van proberen te maken”denk ik dan, maar ja, ik hoor van nature ook niet tot de meest positieve stervelingen op aarde. Ik heb eerder de neiging om dingen van de sombere kant te bekijken. Hoe meer ik nadenk, hoe moeilijker het dan wordt. Soms kan ik er zelfs niet van slapen.

Totdat ik een paar jaar terug de opleiding Interventiekunde deed aan het Instituut voor Groeps- en Organisatiepsychologie. Daar heb ik een model geleerd waardoor ik mezelf uit de negatieve spiraal kan draaien in plaats van erin. Ik heb gemerkt dat het echt werkt en dat oefening hierin kunst baart. Door mijn gedachten te leren sturen kan ik meer aan, ben ik minder snel van slag en zie ik veel sneller meer kanten van de zaak. Daardoor relativeer ik makkelijker en dienen oplossingen zich eenvoudiger aan. Op een simpele en ook nuchtere manier.

Iedereen komt weleens in een situatie waarin dit model je kan helpen: je collega komt weer eens met z’n eeuwige stokpaardje, je bonuskinderen geven je een gevoel dat je er toch niet helemaal bij hoort, het gevoel dat je iets hebt verprutst knaagt aan je of je ziet op tegen je functioneringsgesprek.

Ik gebruik dit model nu ook regelmatig in coaching gesprekken. Zoals bij Myra die zichzelf met haar gedachten zo vastdraaide dat ze geen uitweg meer zag. Ze rende zichzelf voorbij, had zware verantwoordelijkheden als partner van een groot bureau en kon van haar kinderen weinig meer hebben. Ze nam zich iedere dag voor om ’s avonds niet meer te werken en tijd te hebben voor haar kinderen, maar door de druk van de volle mailbox lukte dat niet. Terwijl ze daar wel heel ongelukkig van werd. En zo draaide de cirkel maar rond. Ze had geen idee hoe ze hieruit kon komen en zat vast in de manier waarop ze naar haar situatie keek en daarmee omging. Want ja, ze had nu eenmaal zelf gekozen om partner van dat bureau te worden, moest ze niet gewoon wat meer doorzetten, en faalde ze nu niet volledig?

Met dit model kon ze haar situatie vrij makkelijk ontrafelen, ze kon de feiten scheiden van haar gevoelens, ze kreeg haar ideaalbeelden helder en zag waar haar oplossingen lagen. Ze leerde hoe ze zichzelf blijer kon denken, èn daar ook naar handelen! Ze herkent zichzelf bijna niet meer terug. Ik moet het eigenlijk anders zeggen: ze heeft mede hierdoor de leuke creatieve vrouw van daarvoor weer teruggevonden.

Wij vinden dit model zo waardevol dat we het je graag met je delen als je:

  • Minder snel uit het lood geslagen wil zijn
  • Flexibeler en creatiever wil leren denken
  • Meer grip wil hebben op je eigen gedachten in lastige situaties
  • Los wil komen van gedachten die je gevangen houden in een negatieve spiraal
  • Positiever in het leven wil staan
  • Mentaal sterker wil worden

Je krijgt een mictrotraining waarmee je

  • Aan de hand van ons eigen voorbeeld ziet hoe het model werkt
  • Stap voor stap leert hoe je jouw denken in beweging kan brengen
  • Een tool tot je beschikking hebt waar je direct mee aan de slag kunt waardoor je in alle situaties die je tegenkomt iets hebt waarmee je jezelf uit de problemen denkt in plaats van erin.

Wil je hier ook mee aan de slag? Download dan gratis het model “Ontstroef je Denkgroef”. Succes! Corin Potters-Kemp

Ik heb Ontstroef je Denkgroef gedaan met een casus uit de privésfeer en dat hielp heel goed om hier anders naar te kijken. Leuk model om te leren omdenken!” Talante van der Molen

 

Top