Header Image

Geen spijt op je sterfbed, maar…

Geen spijt op je sterfbed, maar……..
doen waar het voor jou echt om draait

De laatste 10 jaar laten verschillende onderzoeken zien dat veel mensen niet gelukkig zijn met hun werk. Ze missen een duidelijke richting en vragen zich af of dit het nu is. Heeft het leven niet meer in petto? Kan ik niet meer betekenen voor anderen?

Herkenbaar?

Misschien geldt dat ook voor jou. Je loopt er al langer mee rond en om allerlei redenen heb je nog geen actie ondernomen. Je ziet bijvoorbeeld geen andere mogelijkheden of je hebt geen idee waar je moet beginnen. Soms is het makkelijker om door te gaan met wat je doet dan stil te staan. En dan heb je nog altijd die stemmen die je van alles in kunnen fluisteren:

“Je weet immers wat je hebt?”
“Het kan ook niet altijd leuk zijn”.
“Je kunt vast geen brood verdienen door te doen wat je echt leuk vindt”.

Een keer zei iemand het me letterlijk: “Stel dat er echt iets uitkomt? Ik kan me toch niet permitteren mijn hart te volgen als alleenstaande ouder”. Het is heel herkenbaar, en ook begrijpelijk. We kunnen vaak niet overzien wat het ons precies kost of juist oplevert. En dat kan ook best eng zijn, daar heb ik zelf ook regelmatig last van.

De gevolgen van ontevreden doorgaan

Maar de prijs is best hoog als je er niks mee doet, want je:

 • Komt uitgeblust thuis uit je werk en hebt geen energie meer over voor je familie en vrienden
 • Kunt je niet meer ontspannen
 • Hebt hard gewerkt, maar je bent niet trots op wat je bereikt
 • Hebt het gevoel dat het niet echt zin heeft wat je doet, wanneer beteken je echt wat?
 • Wordt onzeker en vraagt je af of je wel ergens echt goed in bent
 • Ziet in het weekend alweer op tegen de werkweek
 • Voelt je steeds ontevredener worden over je leven: is dit alles?
 • Bent bang dat je geen goed voorbeeld bent voor je kinderen
 • Voelt je zwak en laf over jezelf, je valt jezelf tegen
 • Schaamt je dat je niet meer van je leven maakt
 • Bent bang dat je aan het eind van je leven spijt hebt van je keuzes
Geen spijt op je sterfbed

Veranderingen vinden plaats of omdat je het zelf in gang zet of omdat het leven dit voor jou doet. Soms gebeuren er in het leven zulke heftige dingen dat je er niet meer omheen kunt. Je wordt ernstig ziek, krijgt een burn-out of mensen in je omgeving overlijden. Plotsklaps zie je je eigen situatie veel scherper en word je gedwongen om keuzes maken. Of ervaar je een tweede kans in het leven en dat motiveert enorm. Het kunnen harde lessen zijn.

In de meeste gevallen zijn er geen (heftige) externe factoren en blijft het bij gevoelens en gedachten waar je nog wel mee door kunt. Je voelt je niet happy, maar ach. Daar valt best wel mee te leven, toch? De vraag is tot hoever je wilt gaan. Niemand wil met spijt terugkijken op zijn leven.

Doen waar het voor jou echt om draait

Het lijkt zo eenvoudig: doe gewoon waar je plezier aan beleeft, wat je moeiteloos afgaat, waar je energie van gaat stromen en bedenk wat je werkelijk verlangt om te doen. In feite gaat het dan over jouw persoonlijke missie. Het woord missie kan wat zwaar klinken, toch is het geen overbodige luxe om je missie helder te hebben. Zonder missie ben je eigenlijk stuurloos, heb je geen richting en focus. Dan voelt het vaak ook zinloos wat je doet, maar met een missie is dat heel anders. Je voelt bezieling en richting.

De praktijk wijst uit dat het vaak nog niet zo simpel is. Wat maakt het dan toch zo ingewikkeld? Het kan al een hele tour zijn om jezelf open te stellen zodat echt boven tafel komt wat je werkelijk verlangt. Het vraagt ook gewoon tijd en aandacht. Tijdens mijn eigen zoektocht heb ik mezelf heel wat redenen horen noemen. Ik hoor ze nu ook van anderen: tijd, geld, de angst dat er iets uitkomt dat je niet wilt, dat je het niet kunt, dat het niet met je leven te combineren is, of dat je er je inkomen niet mee kunt verdienen. En waar begin je?

4 manieren om uit te vinden waar het voor jou om moet draaien

Soms heb je iemand anders nodig om dat helder te krijgen en te ontdekken wat wèl kan, omdat het in je eentje best een ingewikkelde klus kan zijn. Maar er zijn meer manieren die je kunnen helpen uit te vinden waar het voor jou echt om moet draaien. Ik wil je er 4 aanreiken, de combinatie van de antwoorden laat je een rode draad zien. Succes!

 • Passie
  Waar maak je je het meest druk over? Welk thema raakt jou in jouw essentie? Waarin voel jij dat je het meest te brengen hebt en van betekenis bent voor anderen?
 • Voldoening en plezier
  Wat doe je het liefst? Waar beleef je het meeste plezier aan? Wanneer voel je je het meest voldaan? Wanneer gaat het eigenlijk vanzelf, bijna moeiteloos? Mijmer daar eens over en schrijf het eens op.
 • De pijn van je verleden
  De pijn van je verleden kan een belangrijke informatiebron zijn. Ga eens voor jezelf na wat je grootste worstelingen zijn uit je jeugd. Wat zijn eigenlijk thema’s van vroeger die je vandaag de dag in je handelen nog beïnvloeden? Schrijf of teken dat eens uit. En zoek dan naar wat het tegengestelde is.
 • Talenten
  Kijk waar je goed in bent en zet dat eens op een rij. Breng je meest succesvolle ervaringen in beeld en bedenk wat jij daaraan hebt bijgedragen. Hoe heb jij op dat moment het verschil weten te maken?

Corin Potters-Kemp
Missiecoach in NL en Marokko

Ik klik hier om meer artikelen te lezen.
Ik wil automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en daarom vind ik de facebookpagina leuk.

 

Top