Header Image

Hoe ondernemend ben ik eigenlijk?

Hoe ondernemend ben ik eigenlijk?
Ontdek het aan de hand van 10 kenmerken

Ik kom uit een ondernemersfamilie en daar ben ik trots op. Mijn beide opa’s waren ondernemer en mijn vader is een geboren handelaar. Van mijn 6 broers en zussen zijn er 3 fulltime ondernemer en 1 parttime. En zelf vier ik dit jaar alweer mijn 10e jaar als ondernemer.

De aantrekkingskracht van ondernemerschap

Nu hoef je natuurlijk niet persé ondernemer te zijn om je ondernemend te gedragen. Ook in loondienst kan ondernemerschap zeer gewenst zijn. Er zijn natuurlijk altijd organisaties die geweldig in staat zijn om iedere vorm van ontluikend ondernemerschap in de kiem te smoren. Vaak echter hoor ik leiders roepen om meer persoonlijk ondernemerschap, initiatief, zelfsturing en wat al niet meer. Het is niet voor niets bijna altijd een belangrijk onderwerp bij mijn teamcoachings.

Waarom is het zo aantrekkelijk om ondernemende mensen om je heen te hebben? Omdat ondernemende mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en hun persoonlijke ontwikkeling. Ondernemers en ondernemenden creëren de vrijheid om zelf keuzes te maken en die dingen te doen die ze graag doen. En als ze op een plek zitten waar dit niet lukt proberen ze het gewoon ergens anders. Hoe heerlijk is dat: dat je omgeven bent door mensen die doen wat ze willen doen en ook nog op de plek waar ze willen zijn.

Wat vraagt het nu om ondernemerschap te tonen? Wat zijn eigenschappen die de ondernemer kenmerken? Wij hebben hier voor de ontwikkeling van Unleash Your Mojo[1] onderzoek naar gedaan. In dit artikel delen wij graag onze uitkomsten met je. In de Mojo methode noemen we deze kenmerken “het DNA” van de ondernemer of ondernemende. Ga bij het lezen maar eens bij jezelf na welke je in ruime mate bezit, en welke je wilt aanboren, versterken of juist van buiten wilt aantrekken. Hier komen ze.

INITIATIEF
Dit betekent dat je zelf keuzes maakt, uit jezelf start, kansen zoekt en ziet, nieuwsgierig bent en persoonlijk op onderzoek uitgaat, je bent eigenwijs en wilt niet verteld worden wat te doen, je bent proactief, je wacht niet af, maar je vergaart info om doelen te bereiken en te verhelderen.

ACTIE
Je onderneemt, je gaat graag tot actie over zodra je een kans ziet, je zet situaties naar je hand en hebt van binnenuit een drang tot presteren. Je bent praktisch ingesteld, lost je problemen op, je zet situaties naar je hand, je hebt van binnenuit een drang om te presteren, je bent praktisch ingesteld en je lost problemen op.

TOEWIJDING
Je gaat persoonlijk ergens achter staan, je hebt een sterke innerlijke drijfveer om je doel te bereiken, je overwint obstakels en gaat door waar anderen stoppen. Je wilt zelf verantwoordelijkheid dragen, je bent bereid persoonlijke offers te brengen. Je bent vasthoudend en volhardend.

CREATIEF
Je bedenkt nieuwe ideeën of innovatieve oplossingen, je onderneemt nieuwe acties om obstakels te overwinnen, je bent oplossend ingesteld en denkt in kansen en mogelijkheden. Je ziet combinaties en oplossingen die anderen vaak niet zien, je creëert groei, je zoekt en vindt wegen om zaken sneller of goedkoper uit te voeren, je switcht desnoods naar een alternatieve strategie.

GEESTKRACHT
Je hebt plezier en energie, bent positief ingesteld, je bent fit en staat vroeg op. Je bent in staat je eigen batterij op te laden en dit te managen. Je kunt groei stimuleren en denkt in mogelijkheden. Je werkt hard, je bent stressbestendig en hebt incasseringsvermogen. Je hebt een sterk geloof in je eigen vermogens. Je gaat risico’s aan, riskeert falen en verlies.

VERBINDING
Je bent innemend en wint mensen voor je in. Je kunt overtuigen, mensen mobiliseren, impact hebben op anderen, beïnvloeden en anderen jouw richting op laten bewegen. Je stimuleert, je uit zorg voor de tevredenheid van je klanten en zegt tegen anderen wat ze moeten doen. Je reprimeert diegenen die niet volgens verwachting presteren. Je overtuigt anderen om een product of dienst te kopen, om te financieren, of om het bedrijf te ondersteunen. Je zorgt voor zakelijke contacten en soms gebruik je invloedrijke mensen om je eigen doel te bereiken.

ZAKELIJK
Je verzilvert kansen en je voorkomt dat risico’s negatief uitslaan. Je verdient geld, er gaat meer in dan uit en door calculatie weet je wat je gaat verdienen en verdient. Door calculatie bewaak je inkomsten en uitgaven (de balans). Je hebt een positieve houding ten aanzien van geld, je optimaliseert omzet en minimaliseert kosten. Je vergaart middelen voor kansen, daar waar anderen dat niet lukt. Je zorgt dat zaken sneller, met minder middelen of met minder kapitaal afgehandeld kunnen worden. Je bent selectief in de informatie die je deelt.

FOCUS
Je weet wat je wilt en wat je niet wilt, je weet wat je wilt bereiken. Je gelooft in wat je wilt. Je bent in staat te kiezen en iets anders te laten om je doel te bereiken. Je weet daardoor hoe je een idee werkelijkheid kunt laten worden.

TALENT
Je bent een vakman/vrouw. Je hebt een intern kompas, instinct. Je wilt jezelf uitdagen, met jezelf concurreren. Je voelt je zeker met je talent en weet hoe je die kan laten renderen. Je zet je effectief in. Je kent ook je zwakheden, kan deze erkennen en bent bereid die door anderen te laten opvangen.

PLAN
Je bedenkt een logisch plan om een doel te bereiken, breekt een plan op in losse taken. Je bedenkt een plan dat anticipeert op obstakels, verkent alternatieve scenario’s, benadert acties logisch en systematisch. Je trekt lering uit evaluaties en weet dit toe te passen.

Hoe meer je deze kenmerken tot de jouwe mag rekenen, hoe ondernemender je bent. En hoe meer je hiervan kwijt kunt in je werk, hoe meer jij in je Mojo bent. Unleash Your Mojo!

Met ondernemende groet,

Corin Potters-Kemp

[1] Unleash Your Mojo is een methode om je ondernemingsgeest tot leven te brengen aan de hand van je DNA en Talenten. De Mojo-methode is ontwikkeld door PottersKemp en +PRTNRS.

Ik klik hier om meer artikelen te lezen.
Ik wil automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en daarom vind ik de facebookpagina leuk.

Top