Header Image

Moet dat nou echt, coaching in het buitenland? En dan ook nog…Marokko?

Moet dat nou echt, coaching in het buitenland? En dan ook nog…Marokko?

Deze vraag wordt mij met enige regelmaat gesteld. Ik proef hier soms een sceptische ondertoon in. En dat is op zich niet vreemd. Mensen vragen het me (gelukkig) ook op man af:

  • “Waarom nu Marokko?”
  • “Kan dat ook niet hier?”
  • “Of op z’n minst een Europees land?”
  • “Is het niet veel duurder zo?”

Verschillende mensen zeiden tegen me: “het lijkt me fantastisch wat je doet, maar ik ga nooit met je mee als je naar Marokko gaat”. Voor mij is het glashelder waarom ik juist naar Marokko coachreizen organiseer. Je vindt namelijk nergens zo’n echt andere leefwereld zo dichtbij als in het gastvrije Marokko.

In mijn zoektocht naar goede locaties ben ik ook in andere landen geweest. Daar heb ik niet gevonden wat ik zocht. Ik wil op voorhand nooit alternatieve locaties uitsluiten, maar ben wel steeds beter gaan inzien waar een locatie aan moet voldoen. Dit is namelijk belangrijk voor om de coaching tot het succes te maken dat ik voor ogen heb.

Nu kan het voor mij wel duidelijk zijn, het is nog een ander verhaal om dat goed over te brengen. En daar doe ik hier nu een poging toe.

Wat zijn dan die elementen die zo belangrijk zijn op een locatie?

Andere lagen in jezelf aanboren
Wij leven in een samenleving waar de cognitieve vermogens veel zwaarder wegen dan onze intuïtieve en creatieve kwaliteiten. We hechten minder waarde aan alle kennis die in onze geest en lichaam is opgeslagen, en komen daar ook minder makkelijk bij. Het mooie van Marokko is dat het een totaal andere samenleving is waar andere dingen belangrijk zijn. Hierdoor leren we andere delen van onszelf kennen. Het is een lijfelijke, zinnelijke cultuur met veel aandacht voor geur, kleur, gevoel en gastvrijheid. Tijdens de coachreis wordt de westerse manier van denken in relatie gebracht met het gevoelsmatige, onbewuste dat in iedereen aanwezig is. Hierdoor doe je in de souk van Marrakech of op de kameel in de woestijn ook geweldig leerzame coachervaringen op.

Verwend worden
De deelnemers van de reis “Empower Your Talents” ontvangen een exclusieve beleving op bijzondere locaties, waar zij zich op en top verwend voelen. En dit laatste is ook een belangrijk element. Want jezelf laten verwennen en je zelfs een beetje de koningin voelen is een belangrijke metafoor. Tijdens de coachreis werken we namelijk met het talentenspel dat is opgebouwd uit metaforen. Eén van de metaforen is die van je innerlijk koninkrijk, waarbij je zelf als koningin roer staat en je talenten je onderdanen die jij mag aansturen. Hierbij moet je soms even stretchen om in dit beeld te komen en jezelf echt in de lead te brengen. Je wordt uitgedaagd je vertrouwde comfortzone even te verlaten, en je verbeeldingskracht en intuïtie aan te spreken. Ik zie iedere keer weer dat dit stukken makkelijker gaat op een plek dat daaraan bijdraagt. Door je te omringen met de sprookjesachtige sfeer van 1001 nacht gaat je verbeelding automatisch aan de slag. Daarnaast is het ook gewoon heerlijk om een beetje als koning of koningin verwend te worden.

Dat vraagt trouwens wel iets van de locaties en de instelling van de eigenaren van de plaatsen waar je eet, drinkt en slaapt. Het vraagt ook iets van de omgeving. En daar doen we geen concessies in. Wij gaan voor het “wauw!”- gevoel.

Zon en licht
We gaan altijd in het voorjaar en najaar, de tijden in het jaar waar wij in Nederland kampen met een tekort aan licht en warmte. Het is dubbel genieten van het coachtraject doordat we hele dagen en avonden buiten doorbrengen. Dit geeft extra veel ruimte in ons hoofd. En hierdoor wordt ook onze batterij nog eens dubbel opgeladen.

Kosten
Een coachreis naar Marokko is per saldo goedkoper dan een vergelijkbaar coachtraject met overnachtingen in Nederland. Het is waar dat je in een keer een heel bedrag betaalt, maar een traject van een paar weken of maanden is aan het eind van de streep vaak hoger. En dan heb je er nog niet eens zo’n geweldige reis bij.

Effectief
Ons probleem van gewone vakanties is dat we met wilde plannen en goede voornemens terugkomen, maar dat daar maar bar weinig van terecht komt. Het grote verschil met een coachreis is dat je daar zo concreet je eigen plan uitwerkt dat je daarmee na thuiskomst enthousiast aan de slag gaat. We weten allemaal dat een idee veel meer kans van slagen heeft als we dat concreet hebben gemaakt in doelen, stappen en termijnen. En vergeet niet, je hebt er vrienden bijgekregen die met hetzelfde bezig zijn en je graag een duwtje in de rug geven. Als extra garantie hebben we na de reis een persoonlijk coachgesprek en een terugkombijeenkomst gepland.

Door jezelf een week echt onder te dompelen kun je in korte heel veel verder komen. Je hebt immers geen afleidingen op dat moment: kinderen die naar school moeten, collegae met spoedvragen, je buurvrouw die onverwacht een wijntje bij je komt drinken. Je bent er echt voor jezelf en je hebt alle ruimte & tijd om tot je kern te komen. Je komt dieper vanwege de focus en dat je uit je eigen wereld stapt.

Kan het ook in Nederland?
Er kan een heleboel in Nederland, ook hele mooie succesvolle coachtrajecten, maar dit is gewoon totaal iets anders. Waar krijg je nu coachlessen in de souk, de hamam en op de kameel?  In het filmpje vertelt Judith Ruijs wat de omgeving met haar doet.

Mijn ideale klanten

Door de reizen die we hebben gemaakt heb ik ook iets anders, iets bijzonders ontdekt. Het is namelijk zelfs omgekeerd; mijn ideale klanten blijken juist naar Marokko te willen. Zij kiezen bewust voor een avontuurlijk coachtraject buiten de kaders, in een land met vele gezichten. Zij willen graag een aantal dagen hun drukte en routine uit om zich op een heel ander stuk van zichzelf te kunnen focussen. Ze durven het aan om die andere lagen in zichzelf tegen te komen. Ik vermoed dat juist daardoor mijn klanten op coachreis en ik ook zo’n ideale match zijn waardoor we zoveel met elkaar kunnen bereiken. Herken jij je in mijn ideale klant en wil je ook het avontuur aangaan om in een kleine groep van maximaal 6 vrouwen met jouw vraag aan de slag te gaan? Op 16 maart 2018 is je eerstvolgende kans.

Top