Header Image

Geen spijt op je sterfbed, maar….

Geen spijt op je sterfbed, maar…
Je droom waarmaken

In dit artikel deel ik 4 manieren om dat voor jezelf uit te vinden.

Werkplezier

De laatste 10 jaar laten verschillende onderzoeken zien dat veel mensen niet gelukkig zijn met hun werk. Ze missen een duidelijke richting en vragen zich af of dit het nu is. Toch blijven velen in dit gevoel hangen en doen er verder weinig mee. Op het eerste gezicht hebben ze daar ook allerlei redenen voor. Ze hebben geen idee welke mogelijkheden buiten hun huidige werk liggen en weten niet waar te beginnen om dat uit te zoeken. Soms is het makkelijker om door te gaan in wat je al doet dan stil te staan. Daarnaast zijn er natuurlijk stemmen die ons van alles in fluisteren en dat helpt ook niet altijd mee:

 • Je weet immers wat je hebt?
 • Het hoort er nu eenmaal bij.
 • Niet alles kan leuk zijn.
 • Je kunt vast geen brood verdienen door te doen wat je echt leuk vindt.

Een keer zei iemand het me letterlijk: “Stel dat er echt iets uitkomt? Ik kan me toch niet permitteren mijn hart te volgen als alleenstaande ouder”. Het is heel herkenbaar, en ook begrijpelijk, want we kunnen niet overzien wat de uitkomsten kunnen zijn. En dat kan ook best eng zijn.

De prijs van halfslachtig doorgaan

Toch is de prijs best hoog van het wegduwen van aanhoudende gevoelens van onvrede, want:

 • Je komt na je werk uitgeblust thuis en hebt weinig energie meer over voor je familie en vrienden
 • Je kunt je niet meer ontspannen
 • Je hebt hard gewerkt, maar je bent niet trots op wat je bereikt
 • Je hebt het gevoel dat het niet echt zin heeft wat je doet, wat draag je eigenlijk bij?
 • Je wordt onzeker en vraagt je af of je wel ergens echt goed in bent
 • Je ziet in het weekend alweer op tegen de werkweek
 • Je voelt je steeds ontevredener worden over je leven: is dit alles?
 • Je voelt je zwak en laf over jezelf, je valt jezelf tegen
 • Je schaamt je dat je niet meer van je leven maakt
 • Ergens deep down wil je de wereld een beetje mooier maken en dat gaat zo niet lukken
 • Je bent bang dat je kinderen later vervelende herinneringen aan je zullen hebben
 • Je bent bang dat je aan het eind van je leven teleurgesteld zult terugkijken en spijt hebt van je keuzes
Geen spijt op je sterfbed

Veranderingen vinden plaats of omdat je het zelf in gang zet of omdat het leven dit voor jou doet.

Soms gebeuren er in het leven zulke heftige dingen dat je er niet meer omheen kunt. Je wordt ernstig ziek, krijgt een burn-out of mensen in je omgeving overlijden. Plotsklaps zie je je eigen situatie veel scherper en word je gedwongen om keuzes maken. Of ervaar je een tweede kans in het leven en dat motiveert enorm om te gaan waar het voor jou echt om draait.

In de meeste gevallen zijn er geen (heftige) externe factoren en blijft het bij gevoelens en gedachten waar je nog wel mee door kunt leven. Je voelt je niet happy, maar ach. Daar valt best wel mee te leven, toch? De vraag is tot hoever je wilt gaan. Niemand wil met spijt terugkijken op zijn leven.

Doen waar het voor jou echt om draait.

Het lijkt zo eenvoudig: doe gewoon waar je plezier aan beleeft, wat je moeiteloos afgaat, waar je energie gaat stromen en bedenken wat je werkelijk verlangt om te doen. In feite gaat het dan over jouw persoonlijke missie. Het woord missie kan wat zwaar klinken, toch is geen overbodige luxe om je missie helder te hebben. Zonder missie ben je eigenlijk stuurloos, heb je geen richting en focus. Dan voelt het vaak ook zinloos wat je doet, maar met een missie is dat heel anders. Je voelt bezieling en richting.

De praktijk wijst uit dat het vaak nog niet zo simpel is als dat het lijkt. Wat maakt het dan toch zo ingewikkeld? Het kan al een hele tour zijn om jezelf open te stellen zodat echt boven tafel komt wat je werkelijk verlangt. Tijdens mijn eigen zoektocht heb ik mezelf heel wat redenen horen noemen. Ik hoor ze nu ook van anderen: de angst dat er iets uitkomt dat je niet wilt, dat je het niet kunt, dat het niet met je leven te combineren is, of dat je er je inkomen niet mee kunt verdienen. En waar begin je?

 4 manieren om dit uit te vinden

Soms heb je iemand anders nodig om dat helder te krijgen en te ontdekken wat wèl kan, omdat het in je eentje best een ingewikkelde klus kan zijn. Ik wil je hierbij nog een paar andere manieren aanreiken:

 • De pijn van je verleden
  De pijn van je verleden kan een belangrijke informatiebron zijn. Ga eens voor jezelf na wat je grootste worstelingen zijn uit je jeugd. Met welke pijn heb je te dealen? Schrijf of teken dat eens uit. En zoek dan naar het tegengestelde is. Een belangrijk thema bij mezelf is bijvoorbeeld geestelijke gevangenschap geweest, mentale beklemming en niet de vrijheid voelen om mijn eigen gedachten te vormen en eigen keuzes te maken. Het tegenovergestelde van deze beklemming/gevangenschap is vrijheid om te denken en je eigen pad te kiezen. Het zal je niet verbazen dat mijn missie erover gaat dat mensen dat de vrijheid nemen om te ontdekken wat voor hen echt belangrijk is en dat ook daadwerkelijk gaan doen.
 • Via voldoening en plezier
  Waar beleef je het meeste plezier aan? Wanneer voel je je het meest voldaan? Wanneer gaat het eigenlijk vanzelf, bijna moeiteloos? Mijmer daar eens over, schrijf het eens op of teken erover.
 • Je passie
  Waar maak je je het meest druk over? Welk thema raakt jou in jouw essentie? Waarin voel jij dat je het meest van betekenis bent voor anderen?
 • Je talenten
  Kijk waar je goed in bent en zet dat eens op een rij. Breng je meest succesvolle ervaringen in beeld en bedenk wat jij daaraan hebt bijgedragen. Hoe heb jij toen het verschil weten te maken?

Ik zou zeggen, ga er echt eens even voor zitten, het loont de moeite!

Missietalent –  de sleutel om je droom waar te maken

Wist je trouwens dat iedereen een missietalent heeft, zelfs een unieke top-3 waarin je onderscheidend bent om je droom in praktijk te kunnen brengen? Je kunt hierachter komen met het talentenspel, deze methode is voor mij persoonlijk een keerpunt geweest. Je kunt een eind komen met het “Boek van de levensmissie” van Willem Glaudemans. Je kunt het boek bestellen via deze link, middelste rij in het midden van de pagina:  https://sententiacoachreizen.nl/bookshop/.

Een andere mogelijkheid is: meegaan op de coachreis “Empower Your Talents”, dan maken we ook gebruik van deze bijzondere methode. En krijg je alle ingrediënten om je droom te vinden en daar stappen in te zetten.

Corin Potters-Kemp
Talenten- en loopbaancoach in NL en Marokko

 

 

Top